Talonrakennuksen alkeet amatööreille

Salaojaremontin tarve sekä hinnan kilpailuttaminen

Salaojat kiertävät rakennuksen, ja sen tarkoitus on pitää rakennuksen perustukset kuivana. Usein rakennuksen nurkkiin laitetaan tarkistuskaivo, jonka avulla voidaan todeta että salaoja toimii odotetusti. Rakennuksen kivijalkaa vasten laitetaan niinsanottu patolevy, toisinsanoen muovisuoja joka jättää tuuletusraon kivijalan viereen. Tällöin ilma pääsee kiertämään kivijalan juuressa. Kun salaoja kaivetaan, on kivijalan juuresta salaojaan saakka käytettävä helposti vettä läpäistävä kivimateriaalia, kuten esimerkiksi sepeliä. Sepelin tulee yltää pintaan saakka ilman, että se jää vajaaksi. Silloin vesi menee helposti salaojaan. Toisinsanoen, salaojat ovat keino kuinka perustukset ja maaperä saadaan pidettyä kuivana. Salaojan tulee olla hieman rakennuksen perustuksia alempana. Putkien on oltava suorassa, ja niiden on oltava hieman kallellaan pääkaivoon päin. Kun huolletaan salaojia, samassa on hyvä huolehtia muusta rakennuksen sadevesijärjestelmän toimivuudesta. Siispä tässä kirjoituksesta tahdon käydä läpi tekijöitä jotka on otettava huomioon kun mietitään salaojaremonttia sekä hintaa.

Koska salaojaremontti on ajankohtainen?

Salaojaremontti on ajankohtainen silloin, kun kivijalka alkaa olemaan jatkuvasti kostea. Merkkejä voi olla esimerkiksi maalin lähteminen tai kun siitä alkaa tulemaan kalkki läpi, tai jos kivijalka alkaa rapautumaan. Jos talossa on kellari, voi salaojaremontin tarpeen myös huomata tunkkaisesta hajusta sekä kosteasta ilmasta. On monia yrityksiä jotka ovat erikoistuneet salaojaremontteihin, ja usein urakoitsijat kilpailutetaan parhaimman tarjouksen saamiseksi. Salaojaremontti ja sen hinta koostuu muutamista eri tekijöistä, esimerkkinä kuinka syvälle täytyy kaivaa. Mikäli talossa on kellari, on silloin kaivuutöitä enemmän, jolloin myös sepeliä tulee enemmän. Mikäli talossa on matalampi perustus, ei tarvitse kaivaa niin syvälle jolloin myös kivimateriaalia ei kulu niin paljoa. Kun salaojaremontin tarve huomataan, tulisi se toteuttaa mahdollisimman nopeasti jotta ongelma ei pääse liian pahaksi, ja täten remontoitavaa tulisi mahdollisimman vähän.

Toteutus eri vuodenaikoina

Usein salaojaremontit toteutetaan keväällä, sillä lumien sulaminen tuo mahdolliset ongelmat esiin. Voi olla, että vesi on päässyt jo rakenteisiin ja jopa sisälle saakka, jolloin muukin remontti rakennuksen sisätiloissa saattaa olla tarpeellinen. Tästä syystä on hyvä seurata merkkejä mahdollisesta salaojaremontin tarpeesta jo pitkin vuotta. Monet myös suosivat salaojaremontin tekemistä talvella. Silloin salaojat ovat valmiina kevään lumien sulamiseen, eikä remontti pääse häiritsemään esimerkiksi kesälomia. Vaikka sesonki ei olekkaan talvella käynnissä, on silti hyvä kilpailuttaa urakoitsijat. Urakoitsijoita on tarjolla useita, esimerkkinä Spaaki Oy.


jaa