Talonrakennuksen alkeet amatööreille

Laiturit kannatta valita oman käyttötarkoituksen mukaan

Kuumana kesäpäivänä laituri mökkirannassa on ehdottomasti paras paikka. Jos laituri sieltä kuitenkin vielä uupuu, ehkäpä tänä kesänä olisi hyvää aikaa se sinne rakentaa. Laitureita on paljon erilaisia, mutta mitä kannattaa ottaa huomioon, että saa sopivan laiturin juuri omaan rantaan. Tärkeimmät valintaan vaikuttavat tekijät ovat esimerkiksi laiturin käyttötarkoitus ja olosuhteet, joiden mukaan laiturityyppi kannattaa valita. Koska laiturin täytyy kestää sekä aikaa että olosuhteita, ei sen valinta välttämättä olekaan niin yksinkertaista kuin ensin kuvittelisi. Jos laiturin hankinta on tänä kesänä listalla, tervetuloa tämän kertaisen blogin pariin, jossa kerrotaan mihin erilaiset laiturityypit sopivat parhaiten ja miten valita juuri oikea laituri omiin tarpeisiin. Valinnassa kannattaa myös hyödyntää laituriratkaisujen asiantuntijan neuvoja.

Miten käyttötarkoitus ja olosuhteet vaikuttavat laiturin valintaan

Laiturimalleja on paljon erilaisia, mutta mikään niistä ei ole toistaan parempi, vaan ne ovat suunniteltu erilaisia olosuhteita ja käyttötarkoitusta varten. Yleisimmät laiturimallit ovat pylväs-, muoviponttoni-, ja betoniponttonilaituri. Kannattaakin suunnitella laiturin hankkiminen huolella että löytää juuri itselle mieluisan ja omia käyttötarpeita vastaavan laiturin. Käyttötarpeen puolesta kannattaa esimerkiksi pohtia seuraavia asioita; käytetäänkö laituria uimalaiturina vai esimerkiksi oleskelupaikkana mahdollisesti isommallekin porukalle ja montako henkilöä siinä voi olla samaan aikaan, kestävyyden ja turvallisuuden kannalta. Tärkeä seikka valinnan kannalta on myös se, että halutaanko laituriin kiinnittää vene ja minkä kokoinen se on. Käyttötarpeiden lisäksi kannattaa huomioida myös olosuhteiden vaikutus valintaan ja minkälaiseen rantaan laituri tulee. Kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi: veden syvyyteen, rannan jyrkkyyteen, vedenkorkeuksien vaihteluihin, onko paikka suojaisassa poukamassa vai avaralla selällä, vallitseva tuulensuunta ja tuulisuus ylipäätään, pohjan laatu sekä myös jäiden liike talvisin.

Laiturit

Laitureita on sekä kelluvia, kuten esimerkiksi muoviponttoni- ja betoniponttonilaituri ja kiinteitä, kuten esimerkiksi pylväs- ja arkkulaitureita. Muoviponttonilaituri on yleisin valinta mökille, se liikkuu veden pinnan mukana ja isompaan malliin voi kiinnittää myös pienen veneen. Betoniponttonilaituri, varsinkin raskaampi malli on tukeva ja hyvin talvea kestävä laituri. Betoniponttonilaituriin voi kiinnittää isommankin veneen ja ne sopivat myös oleskelutiloiksi. Molemman tyyppiset laiturit täytyy kiinnittää pohjaan. Pylväslaituri sopii matalaan rantaan ja se sopii sekä oleskelu että uimalaituriksi. Laiturit kannattaa myös huoltaa hyvin että ne kestävät paremmin käyttöä ja aikaa.

Lisätietoa eri laiturimalleista voit lukea esimerkiksi Saaristorakennus Ketonen Oy sivuilta.


jaa