Talonrakennuksen alkeet amatööreille

Paalutustyöt, oikea kiviaines ja muut hyvän talon perustuksen lähtökohdat

Talon perustustyötä ei turhaan sanota talon rakennuksen tärkeimmäksi vaiheeksi. On muutama asia mitä erityisesti tulisi ottaa huomioon ja se kannattaakin, sillä virheitä on vaikea korjata jälkikäteen, joskus jopa mahdotonta.

Perustusvalinnat tehdään sen perusteella minkälaiseen maastoon ja maa-ainekseen rakennetaan. Yleensä ennen perustustöitä tehdään maaperätutkimus. Tämän perusteella voidaan tehdä tarkat perustusvalinnat, joten tutkimuksen teko on erittäin suositeltavaa. Hyvä perustaminen lähteekin kiviaineksien valinnalla, joka on isossa osassa kosteuden muodostumisen kanssa. Tästä puhutaan nimellä kapillaarikerros, jossa oikeaoppisella kivikerroksilla varmistetaan, että kosteus ei nouse rakennukseen.

Toisinaan ainut tie hyvään ja kantavaan perustamiseen on paalutustyöt. Jos maa-aines on liian pehmeää, joudutaan rakennuksen tukevaa kannattelua varten tekemään paalutukset. Paalutustyöt voivat olla betonipaalutuksia tai teräspaalutuksia. Toisinaan voidaan käyttää myös puisia paaluja, mutta tämä mielletään hieman vanhanaikaiseki tavaksi. Teräspaalutus on näistä ehkä se suosituin, sillä teräspaalutus voidaan tehdä pienemmällä kalustolla, kuin betonipaalutus.

Perustettava maa voi olla myös kalliota, jolloin edessä voi olla louhintaa perustustyövaiheessa. Kallioisessa pohjassa saattaa myös kustannussyistä jäädä mahdottomaksi kellarikerroksen teko. Ylipäätään jos kellarikerroksesta haaveilee, tämä kannattaa ottaa huomioon jo ennen tontin ostoa. Jotkin maa-ainekset, kun saattavat olla esteenä tälle haaveelle. Samaan tapaan maaperään tutustumisella ennen tontin ostoa, voit myös vielä harkita oletko valmis paalutuskustannuksiin.

Tärkeänä vinkkinä on myös varata tarpeeksi aikaa perustustöille, mielellään reilusti liikaa kuin liian tiukaksi jäävä aikataulu. Ongelmana on se, että jos perustus viivästyy paljon aikataulusta, viivästyttää se myös tulevia vaiheita. Se voi myöhemmin aiheuttaa sen, että sinulla ei ole työvoimaa eri työvaiheille tai sen, että joudut maksamaan ylimääräistä. Tämä on tärkeää myöskin siitä syystä, että uutta tavaraa on vaikea toimittaa tontille, jos edellisen työvaiheen materiaalit ja koneet ovat vielä siellä. Pahimmassa tapauksessa tavara joudutaan toimittamaan takaisin.

Hyvä urakoitsija on kullan kallis, sillä hän pitää huolen aikatauluista ja tietää mitkä asiat tulee ottaa huomioon missäkin vaiheessa. Jos kuitenkin tekee pohjatyöt itse, kannattaa pitää tarkkaa kirjaa sovituista aikatauluista ja tavarantoimituksista. Näin säästyt isolta stressiltä. Ylipäätään tässä kuin kaikessa muussakin, suunnitelmallisuus on valttia.

Lisää paalutustöistä voit lukea esimerkiksi tältä sivustolta: Hoijar & Paro Trans Ab


jaa