Talonrakennuksen alkeet amatööreille

Maalämmön asentaminen

Maalämpö on varmaan monelle terminä vähintään tuttu ja jostain aikaisemmin kuultu. Kirjaimellisesti tämä tarkoittaa maasta tulevaa lämpöä, joka on kertynyt muun muassa maaperään, kallioihin ja vesistöihin auringon säteilystä ja maan ytimen lämmöstä. Kyseessä on siis täysin uusiutuva energiamuoto, joka on yleistymässä kovaa vauhtia myös Suomessa. Maalämmön hyödyntämisen historia menee jopa 1800-luvulle, mutta sen yleinen käyttö on lisääntynyt vasta noin 70-80 luvulla ja tällä hetkellä esimerkiksi Suomessa maalämpöpumppuja asennetaan jo noin 40 prosentiin uusista taloista. Tässä kirjoituksessa kuitenkin tarkemmin rajataan nimenomaan siihen, miten itse asennusprojekti toimii ja minkälaisia mahdollisuuksia kuluttajilla sitten onkaan, tervetuloa mukaan.

Kuinka asentaminen toimii?

Itse maalämmön hyödyntäminen esimerkiksi lämmityksessä vaatii kuitenkin vähän työtä, sillä sille pitää asentaa erillinen lämmönkeruuputkisto. Lämmönkeruuputkiston sekä maalämpöpumpun avulla itse lämpö saadaan syvältä maan uumenista rakennuksen patterien sekä lattialämmityksen kiertoon. Putkistot porataan usein syvälle kallioon ja vaihtoehtoisesti se voidaan myös asentaa vesistöön. Järjestelmään kuuluu myös toinen puoli eli niin kutsuttu laiteyksikkö kompressoreineen, joka usein sijoitetaan rakennuksen sisätiloihin. 

Kokonaiskuvassa maalämmön asentamisessa on siis monia eri askeleita, eli itse suunnittelu ja kartoitus, poraustyöt, putkistojen asennukset, mahdollisesti vanhan lämmitysjärjestelmän purku, uuden järjestelmän asentaminen, sekalaiset sähkötyöt ja eri säädöt. Monet yritykset tarjoavat niin sanottuja avaimet käteen -paketteja, joissa kaikki työ on niputettu yhteen lopputarjoukseen ja se tuleekin usein halvemmaksi myös kuluttajille kuin hankkia monia eri urakoitsijoita.

Mitkä kaikki vaikuttavat sitten lopulliseen hintaa?

Kuluttajalle lopulliseen hintaan vaikuttaa loppujen lopuksi se, mikä on lopullinen energian tarve. Energian tarve koostetaan esimerkiksi talon koon mukaan, kohteen esimerkiksi seinä- ja kattoeristyksien, asukkaiden määrän sekä kulutustottumuksien mukaan. Eli toisin sanottuna mitä isommat vaatimukset esimerkiksi rakennuksen koko tuo mukanaan, niin sitä suureammaksi hinta muodostuu, sillä tehokkuutta joudutaan hakemaan esimerkiksi tehokkaammilla pumpuilla ja syvemmillä porauksilla. Porauskustannuksissa vaikuttaa myös se, kuinka syvällä ja syvää peruskallio on kyseisen halutun maa-alueen alla, sillä mitä syvemmälle joudutaan poraamaan, joudutaan sitä usein vielä erikseen tukemaan teräsputkilla.

Lopullista hintaa kannattaakin lähteä tiedustelemaan esimerkiksi paikallisilta yrityksiltä. Eri yritykset valmistavat tarjouspyynnöt asiakkaille ja samalla saa tehtyä kilpailutusta sekä halutessaan saa ammattilaisten neuvoja lopullisissa valinnoissa.

Mikäli kiinnostuit aiheesta enemmän, voit lukea lisätietoa esimerkiksi täältä: TNT-Putki Oy Ab


jaa